Hitte-eiland Haegsch Hof aangepakt!

In 2018 werden hier temperaturen
van 50 graden C gemeten.

Toen we eind 2014 begonnen met deze site was het hitte-eiland-effect nog nauwelijks bekend. Wel enigszins in de academische wereld, maar niet bij ‘gewone mensen’ zoals wij, evenmin als bij de (plaatselijke) politiek. Als je toen over hitte-eilanden begon was de reactie meestal iets flauws als: “Heerlijk toch dat het hier wat warmer wordt? Dan hoef je niet zo ver op vakantie.”
Maar wij wisten wel beter, want we woonden toen in een nieuwbouw-wijkje in de Haagse Rivierenbuurt, genaamd Haegsch Hof. Architectonisch van zekere waarde, maar echt bloed-en-bloedheet in de zomer. Heter dan het KNMI opgaf als de temperatuur in Den Haag, soms wel 10 graden Celcius!

We hebben dat toen aan de orde gesteld bij de actieve bewonersvereniging, die direct positief reageerde. Logisch, want bijna iedereen wist precies waarover we het hadden. Ondanks de mooie openbare ruimtes en de grote vijvers midden in het wijkje zag je ’s zomers nauwelijks mensen op straat, het was gewoon te warm.
Inmiddels is in samenwerking met de AVN en de gemeente een plan opgesteld om e.e.a. drastisch aan te pakken. Dat is te bekijken op de Kansenkaart Haegsch Hof. Het gemeentebestuur heeft daarop positief gereageerd. Een gedeelte van de plannen wordt al dit en volgend jaar uitgevoerd; elk deelplan krijgt een eigen budget, waardoor niet gewacht hoeft te worden op de goedkeuring van het geheel.

Enkele in het oog springende maatregelen zijn:
– Het planten van een flink aantal snelgroeiende en schaduwrijke bomen.
– Geveltuinen, grote plantenbakken en begroeiing van gevels.
– Pergola’s en andere schaduwplekken.
– Vervanging van plantenbakken langs de vijver, waarin niets het echt redt.
– Dempen van vijvers en vervanging door plantsoenen met veel schaduwwerking.

Uit deze maatregelen blijkt wel dat de (beroemde) architecten die het geheel in 2005 hebben ontworpen, toen nauwelijks idee hadden van het hitte-eiland-effect. De vijvers bijvoorbeeld waren veel te ondiep en leiden (afgezien van vandalisme en algengroei) tot nog meer hitte, omdat ze ’s nachts niet voldoende afkoelen.
Inmiddels blijkt trouwens uit veel onderzoek dat water maar weinig bijdraagt aan de beperking van het hitte-eiland-effect.
Wat vooral werkt is groen, groen en nog eens groen!

Overzicht van Haegsch Hof met verwijzing naar deelplannen.
KLIK HIER voor het hele plan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s