Waar zijn ze?

Het is in de meeste steden (nog) niet zo eenvoudig om na te gaan of u op een hitte-eiland woont of werkt. Hitte-eilanden bevinden zich vooral in dichtbebouwde centra van steden. Je hebt het daar dan extra heet als je buiten bent, vooral tijdens warme periodes en hitte-golven. De temperatuur kan er meer dan 8 graden Celsius hoger zijn dan in de omgeving. Nog meer kun je er binnen last van hebben, vooral als je huis/kantoor of werkplaats niet goed geïsoleerd en/of geventileerd is.

SHI-TNO-overdag-resolutieHet raadzaam dat u zelf uitzoekt of u op of in de buurt van een hitte-eiland woont of werkt. Een eerste indicatie of is te krijgen via de Klimaat-effect-atlas. Hierop kunt u inzoomen en via verschillende kaarten een idee krijgen over de ernst van de situatie bij u in de buurt. Stel ook de ‘transparantie’ goed in.

Het zal nodig zijn dat we onze gemeenten onder druk zetten na te gaan waar zich precies hitte-eilanden bevinden. Voor ons aller welzijn! Of misschien moeten we zelf initiatief nemen om metingen te verrichten naar de precieze locaties van hitte-eilanden, zoals in andere steden gebeurd is.

Als u weet dat u op een hitte-eiland woont, dan kunt u zich voorbereiden op de mogelijke gevolgen bij warm weer en/of een hittegolf. Kijk daarvoor op de pagina Wat doen? Ook kunt u nagaan wat de gemeente doet op het hitte-eiland-effect tegen te gaan. Want… er is van alles te doen om dat te verminderen of misschien zelfs te voorkomen.

In het op deze site vaker genoemde TNO-onderzoek uit 2012 over hitte-eilanden staat een lijst van gemeenten met hitte-eilanden. Van die lijst (met maar liefst 73 gemeenten waar hitte-eilanden voorkomen) volgt hier de toptien, met achter iedere gemeente aangeven welke informatie bij ons bekend is over gedetailleerder kaarten, maatregelen etc.
Als u deze gegevens wilt en kunt aanvullen, dan horen we dat graag, zo kunnen anderen profiteren van onze gezamenlijke kennis.

De tien door TNO gevonden gemeenten met het ergste hitte-eiland-effect vindt u hieronder:

  1. Hittestress-bij-ouderenDen Haag. Alhoewel sinds 2012 bekend is dat Den Haag veel hitte-eilanden heeft, is ons weinig concreet/uitgevoerd beleid bekend. Wel is er vanuit Haaglanden de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de (toekomstige) gevolgen van klimaatverandering, water-problematiek en hitte-eilanden. De Regionale klimaat AdaptatieStrategie (RAS, oktober 2014) doet daarvan verslag. De ernst van hitte-eilanden en hittestress wordt er in onderstreept. In Nederland kan tijdens hittegolven (die steeds meer zullen voorkomen) de sterfte met 12% toenemen, oftewel 40 extra sterfgevallen per dag, op jaarbasis is dat 1.400 tot 2.200 extra doden. MEER INFORMATIE OVER DEN HAAG
  2. Waalwijk. In de Structuurvisie Waalwijk 2025 wordt gesproken over hitte-eilanden, maar waar die zich bevinden en welke maatregelen genomen zullen worden is niet duidelijk.
  3. Groene-LintAmersfoort. Een bewonersinitiatief heeft hier plannen ontwikkeld voor Een groen spoor, een groene recreatieve verbinding langs de spoorzone tussen de
    Amersfoortse binnenstad en het buitengebied. In hoeverre deze plannen al zijn uitgevoerd is niet bekend.
  4. Tilburg. Al in 2011 werd een uitgebreide en gedetailleerde  hittekaart’ van Tilburg gemaakt, waarop tot op kleine schaal te zien is waar zich hitte-eilanden bevinden.
    Gemiddelde-hitte-eilandkaart-TilburgMichiel Brink van RoyalHaskonigDHV deed in 2013 ook onderzoek t.b.v. Tilburg (en Sittard-Geleen), wat resulteerde in het praktische handboek Tegen de Hitte, met veel voorbeelden en foto’s.
    Een NRC-artikel van 23-7-2013 geeft een aardig beeld van de situatie in Tilburg. In het Milieucafé werd op 11 september 2014 een bijeenkomst gehouden over hitte-eilanden in Tilburg, waar bleek dat er 6 miljoen beschikbaar is voor meer groen.
  5. Groen-gevelRotterdam. Is duidelijk dé voorloper in Nederland bij de bestrijding van het hitte-eiland-effect. Veel initiatieven en organisaties houden zich er inmiddels mee bezig. En niet alleen met het hitte-eiland-effect, maar ook met waterproblemen, de opwarming van het klimaat en gevolgen daarvan voor de stad. De aanpak van Rotterdam is er geen van steeds meer onderzoek en nota’s, maar van ‘DOEN!
    MEER INFORMATIE OVER ROTTERDAM
  6. Etten-Leur. Geen gegevens bekend.
  7. Utrecht. De Natuur & Milieufederatie Utrecht onderzocht in 2012 en 2013 het stedelijke hitte-eiland-effect. Een rondrijdende bakfiets met meetapparatuur bracht het probleem van de opwarmende stad scherp in beeld. UtrechtAls klapstuk zijn drie stenige locaties in de provincie Utrecht samen met bewoners veranderd in groene oases. Dit zijn enkele wapenfeiten van het driejarige project Hitte in de stad van de NMU, in samenwerking met Milieucentrum Utrecht, IVN en Wageningen Universiteit.
  8. Breda. Er is onderzoek door DHV gedaan over klimaatstress en maatregelen.
  9. Oss. Geen gegevens bekend.
  10. Purmerend. Geen gegevens bekend.

Amsterdam staat weliswaar niet in bovenstaande lijst, maar deze zomer werden de hitte-eilanden daar in kaart gebracht. Was Den Haag maar zover…

2 gedachten over “Waar zijn ze?

Plaats een reactie