Links

Hoe hittebestendig is jouw geHoe-hittebestendig-is-jouw-stadmeente?
Korte film uit juni 2015 van NOS op 3 over het promotie-onderzoek dat Nathalie Theeuwes doet aan de Universiteit van Wageningen over hitte-eilanden en wat je daar tegen kunt doen.

 

UHI-Rachael-RettnerHelder verhaal over het Urban Heat Island Effect in de Verenigde Staten met goede uitleg en oplossingen door Stuart Gaffin van Columbia University’s Green Roof Research Station, één van de instituten die zich in de USA met het hitte-eiland-effect (Urban Heat Island Effect) bezig houdt.
.

Summer-in-the-CityIn Summer in the City meten Wageningse meteorologen de invloed van bebouwing, vegetatie, water, wind en schaduw op de lokale temperatuur. Met die kennis is een weerkaart te maken voor iedere straat in Nederland. Hitte-eilanden kunnen zo goed in kaart worden gebracht.
.

Public-Tree-NurseryUrban Forests = Cleaner, Cooler Air Animatiefilm over het hitte-eiland-effect in de USA met goede uitleg en voorbeelden over hoe het aangepakt kan worden. Bijvoorbeeld door het planten van bomen, groene daken, muren en pergola’s of Public Tree Nurseries in stadscentra.

.

SHI-kaarten-NL-250pTNO-onderzoek uit 2012 over hitte-eilanden. Met de eerste landelijke metingen op basis van satellietbeelden, waarbij oppervlaktetemperaturen werden gemeten in het hele land. Deze kaarten geven een eerste indicatie van de omvang en ernst van het hitte-eiland-effect. Het hierna genoemde CPC-onderzoek bouwt hierop door.
.

LogoKfC-250Climate Proof Cities (CPC, 2014) is een recent, uitgebreider onderzoek over hitte-eilanden, waterproblematiek en klimaatopwarming in steden. Waarbij niet alleen oppervlakte-temperaturen worden gebruikt, maar ook de zogenaamde ‘canopy’ (o.a. temperatuur- en luchtkwaliteitsmeting op 1,5 m hoogte) en op basis van de ‘PET’ (gevoelstemperatuur).
Ook uit dit onderzoek blijkt dat het hitte-eiland-effect ernstig is in Nederland met Den Haag als één van de ‘koplopers’.
.
.

Vergroende-binnenstad-TilburgTegen de hitte, groen en de opwarming van de stad. Zeer inspirerend rapport van Royal HaskoningDHV, gemaakt voor de gemeenten Tilburg en Sittard/Geleen, met duidelijke uitleg van het hitte-eiland-effect, detailkaarten, een uitgebreide toolbox en allerlei foto’s en voorbeelden. Zoals links, over een (mogelijk toekomstige) vergroende binnenstad van Tilburg.

 

.

Groene-pleinen-en-speelplaatsenGroenBlauwe Netwerken, voor duurzame en klimaatbestendige steden is een zeer informatieve site met goede uitleg van het hitte-eiland-effect, maatregelen, voorbeeldprojecten en ontwerptools.
In de site kan makkelijk gezocht worden. Dat levert voor ‘hitte’ tientallen sprekende voorbeelden met foto’s op.
Ook te volgen op Facebook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s