Hitte-eilanden kaart

SHI kaarten NL

Omdat Nederland geen megasteden kent, zou je verwachten dat het aantal hitte-eilanden gering is. Satellietbeelden, opgenomen tijdens een hittegolf-periode in 2006, laten echter een ander beeld zien. Bijna elke stad in Nederland heeft te maken met het hitte-eiland effect.
Toch zijn er voor Nederland nog geen goede, voldoende gedetailleerde kaarten. Bovenstaande kaarten zijn ontleend aan eenTNO-onderzoek uit 2012. Ze zijn gemaakt op basis van satellietbeelden, waarbij de temperatuur van straten, daken enz. gemeten werd. Links de kaart van overdag en rechts ’s nachts. Duidelijk is dat het centrum van Den Haag de meeste hitte-eilanden heeft.

LogoKfC
Logo van Kennis voor Klimaat (CPC-onderzoek) spreekt voor zich…

Het onderzoek Climate Proof Cities (CPC) van eind 2014 geeft betrouwbaarder cijfers over het hitte-eiland-effect, niet alleen met satellietbeelden, maar met metingen ter plaatse op veel kleinere schaal. Zo zijn gedetailleerde kaarten ontstaan voor gedeelten van vooral Rotterdam (waar een vast meetnetwerk is/wordt geïnstalleerd) en van o.a. Tilburg, Utrecht, Wageningen en Amsterdam, waar met mobiele meetapparatuur is gewerkt.
Voor Den Haag zijn helaas nog geen kaarten beschikbaar. Ondanks dat Den Haag als een ‘hotspot’ werd beschouwd voor het CPC-onderzoek, zijn hier ter stede geen metingen verricht. Hagenaars moeten het doen met de zeer grove kaarten van TNO,  zoals hierboven, en met indicatieve schattingen uit het CPC-rapport.

Weten of jij op een hitte-eiland woont/werkt?
Kijk dan op de pagina Waar zijn ze?

Een gedachte over “Hitte-eilanden kaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s