Den Haag: Heetste stad van Nederland

Eind 2014 startten we deze site met het persbericht Den Haag, heetste stad van Nederland. Ondanks dat het veel aandacht kreeg in regionale en landelijke pers en op radio en tv, werd er verder, vooral vanuit de gemeente, met skepsis, ongeloof en enig hoongelach gereageerd. Den Haag was juist de groenste stad van Nederland, zo poneerde B&W, maar ook die mythe is inmiddels doorgeprikt.

Nu hebben het RIVM en VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) kaarten gemaakt waarmee de hitte-effecten visueel inzichtelijk worden. Iedereen kan nu in één oogopslag zien hoe rood zijn of haar stad of dorp ‘scoort’ tijdens een periode van hoge temperaturen. En hoe roder, des te meer warmte er in de stad blijft hangen. De kaart Stedelijk hitte-eiland effect in Nederland’ toont het verschil tussen het stedelijke en het omringende landelijke gebied. Daar waar het aandeel steen groot en het aandeel groen en water klein is, geeft de kaart een dieprode kleur. Parkrijke locaties tonen daarentegen meer gele en groenblauwe kleuren. Dergelijke terreinen kunnen het stedelijk hitte-eilandeffect namelijk temperen.

In een groot artikel in NRC van 29 juni 2017 melden Marcel van de Brugh en Arien Poort hetzelfde als wij meer dan twee jaar geleden: Den Haag is de heetste stad van Nederland.

 

Plaats een reactie