Den Haag, groen of grijs?

Geboren ben ik in de koude, winderige marinestad Den Helder. Op m’n zestiende verhuisde ik, tot grote tevredenheid, naar het spannende Amsterdam. Nu woon ik al bijna vijftig jaar in Den Haag. Een stad waaraan ik eerst flink moest wennen (want een beetje saai en stijf), maar waar ik me toch al heel wat jaren thuis voel. Vrienden en kennissen vertelden me met grote stelligheid dat het vrij logisch is dat ik me hier prettig voel, omdat Den Haag vlak bij zee, strand en duinen ligt en bovendien bekend staat als ‘groene stad’ met al z’n parken en bomen.
Ik heb dat ook altijd geloofd, maar dat laatste blijkt echt niet te kloppen. Onderzoek laat zien dat een gemiddelde Haagse inwoner slechts 54 m2 groen heeft, terwijl de Amsterdammer er 64 en de Rotterdammer zelfs 77 heeft (cijfers Alterra, 2014). En die Hagenezen en Hagenaars (waaronder ikzelf) maar opscheppen over hun groene stad. Nu weet ik wel beter.

Iets waar ik ook van opkeek is het beperkte aantal vierkante meters waarover inwoners van Den Haag kunnen beschikken. Ook niet zo best, want op 1 km2 wonen gemiddeld in Rotterdam 2.966 inwoners, in Utrecht 3.479, in Amsterdam 4.892 inwoners, maar het dichtst bevolkt is…Den Haag met maar liefst 6.216 inwoners per km2. (cijfers CBS per 01-01-2015).
Valentijn van Koppenhagen zegt  daarover in het blad Ons Den Haag (mei/juni 2015): “Anders geformuleerd: in Den Haag is 49% van het oppervlak bebouwd, meer dan in enige andere gemeente van Nederland. Dan is, ook zonder verantwoorde bewijsvoering, duidelijk dat onze stad als hitte-eiland-kampioen kan worden gekwalificeerd.” Het is maar dat u het weet.

KJ-plein-vvd

Al met al zou dat voor de gemeente Den Haag meer dan genoeg reden moeten zijn om iedere beschikbare plek groen te maken en niet nog voller te plempen met steen. Maar als het aan de VVD ligt komt er op het  Koningin Juliana Plein (voor het Centraal Station) nog een kantoor/koopcentrum bij, vlak naast het kwijnende Babylon. Zie de maquette hierboven. Wat ons betreft kan dat plan direct naar de prullenbak. Er staat al genoeg leeg in Den Haag aan kantoren en winkels. Gelukkig heeft de Partij voor de dieren een prima alternatief bedacht, waar veel meer behoefte aan is. Niet alleen voor dieren, maar ook voor de inwoners en bezoekers van Den Haag.

KJ-plein-PvvD

6 gedachten over “Den Haag, groen of grijs?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s