Den Haag

Hittestress-bij-ouderenAlhoewel sinds 2012 bekend is dat Den Haag veel hitte-eilanden heeft, is ons weinig concreet/uitgevoerd beleid bekend. Wel is er vanuit Haaglanden de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de (toekomstige) gevolgen van klimaatverandering, water-problematiek en hitte-eilanden. De Regionale klimaat AdaptatieStrategie (RAS, oktober 2014) doet daarvan verslag. De ernst van hitte-eilanden en hittestress wordt er in onderstreept. In Nederland kan tijdens hittegolven (die steeds meer zullen voorkomen) de sterfte met 12% toenemen, oftewel 40 extra sterfgevallen per dag, op jaarbasis is dat 1.400 tot 2.200 extra doden.

Klimatopenkaart-Den-Haag-Bosch-Slabbers

In Klimaatadaptatie in de stad (Bosch Slabbers) staan twee kaarten die meer informatie geven Haagse hitte-eilanden, maar beide kaarten zijn moeilijk begrijpbaar, omdat een verklaring van kleuren en tekens (grotendeels) ontbreekt. Klik op de twee kaarten links en hieronder voor een vergrote versie. Wel lijkt de conclusie voor de hand te liggen: het hitte-eiland-effect is ernstig in Den Haag.

Klimaatkaart-Den-Haag-Bosch-SlabbersEen uitgebreider onderzoek (Climate Proof Cities) waarin Den Haag – bij de start – als ‘hotspot’ werd genoemd (gepubliceerd eind oktober 2014), bevat helaas geen gedetailleerder gegevens over Den Haag dan in het TNO-onderzoek van 2012. 
Er is wel een Interactieve klimaatkaart Haaglanden, waarop enigszins is te zien of u binnen de gemeente op een hitte-eiland woont/werkt op basis van verschillende ingangen.

Het hierboven genoemde RAS-onderzoek geeft uitgebreide informatie over de omvang en ernst van het hitte-eiland-effect (zie de – voor ons nogal onbegrijpelijke – kaart hieronder), en gaat ook in op de mogelijke oplossingen op allerlei niveaus, van individuele burgers (zoals de stadstuin hierboven), via gemeenten en provincie tot landelijke overheid.
Probleem lijkt dat het RAS-onderzoek gedaan is in opdracht van stadsgewest Haaglanden, dat per 1-1-2015 wordt opgeheven. Hoe en door wie de uitvoering van alle voorgestelde maatregelen gaat gebeuren is onduidelijk.

Klimaat-kwetsbaarhedenkaart-Haaglanden

6 gedachten over “Den Haag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s