Miljarden in Brussel voor vergroening steden

Gisteravond (27 juli, vanaf ongeveer 23:30 u) zond BNR-Nieuwsradio een interview uit met Egbert Roozen, voorzitter van de VHG, landelijke vereniging van hoveniers en groenvoorzieners. Een interessant en hoopgevend gesprek. Roozen bepleit een radicale omslag in het denken over groen. Na jaren waarin maar liefst 75% van alle Nederlandse gemeenten bezuinigd heeft op groen (van 5 tot wel 30% van het jaarbudget) is dat niet verwonderlijk. Zijn argumenten, hier uit het hoofd door mij (RvE) geparafraseerd.

  • Bezuinigen op groen en onderhoud ervan is gemakkelijk en levert op korte termijn geld op. Maar het duurt jaren voordat de schade die daardoor veroorzaakt wordt weer ‘goedgemaakt’ is. Ook al inversteer je daarna weer meer, bomen en groen hebben tijd nodig om zich te onwikkelen. Wat je in één jaar afbreekt kost jaren om weer op te bouwen.
  • Groen heeft veel functies. Helaas wordt groen in het ontwerp van steden nog vooral als decoratief gezien, terwijl het een essentiele functie vervult voor CO2- en fijnstof opvang, beperking van temperatuur, waterbuffering en gezondheid van bewoners in de stad.
  • Groen zal de komende jaren de dragende kracht worden in nieuwbouw, stadsontwikkeling en planning. Het is de enige manier om onze steden leefbaar te maken en/of te houden.
  • In Brussel liggen miljarden te wachten op gemeenten met innovatieve plannen op het gebied van groen. Slimme gemeentebesturen en instellingen spelen daar nu op in, want elders in Europa is men vaak al meer doordrongen van de noodzaak van vergroening van de stad.
    Lees bijvoorbeeld het Europese rapport over een groene infrastructuur.

De uitzending is (met enige moeite) te beluisteren op de site van BNR.

Een gedachte over “Miljarden in Brussel voor vergroening steden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s