Meten is weten

Ruim een jaar wonen we nu in een nieuwbouwpand in de Haagse Rivierenbuurt en hebben dus één winter meegemaakt. Al snel ontdekten we nauwelijks te hoeven stoken. Lager dan 17,5 graden hebben we het de hele winter niet kunnen krijgen, ook niet na een week afwezigheid met de CV helemaal uitgeschakeld. Onder de woonkamer is een crèche gevestigd, waar blijkbaar goed gestookt wordt. Met die gratis vloerverwarming hadden we nooit last van koude voeten en… heel laag gasverbruik. Wat wil je nog meer?

Maar de ervaring van bijna een week met tropische temperaturen was minder aangenaam. Dat hadden we al verwacht, omdat grote delen van het Haagse centrum te maken hebben met het hitte-eiland-effect, waarover we sinds december 2014 deze website bijhouden. We wisten in theorie dus wel dat ons ‘iets’ te wachten stond tijdens een hittegolf, maar hoe erg het zou uitpakken? Geen idee.
Daarom zijn we op zaterdag 4 juli 2015 op een behoorlijk hete dag op onderzoek gegaan. Met behulp van een eenvoudig, goedkoop weerstation (bij Blokker gekocht) konden we vaststellen wat het hitte-eiland-effect in de praktijk betekent.

Thuis niet goed meer uit te houden
In de woonkamer was het, ondanks dubbel glas, dichte gordijnen etc. aardig heet. Om 1 uur ’s middags bijna 27 graden; dat voelde onaangenaam benauwd aan. Ondertussen was het op het balkon (op het zuiden) in de schaduw al tien graden heter: 37,2. En dat terwijl de ‘officiële’ temperatuur (door WeatherPro gemeten in Valkenburg ZH) 22 graden was.

Heet Spuiplein spande de kroon, zie onderaan in de tekst.
Het Spuiplein spande de kroon, zie onderaan in de tekst.

Hoe zou het in de buurt en het centrum van Den Haag zijn? Met het weerstation in de aanslag gingen we op de fiets (het begon gelukkig een beetje te waaien) naar Centraal Station, vlakbij ons huis. Nog steeds bij een ‘officiële’ temperatuur van 22 graden, bleek het aan de zijkant van CS, waar – om 14 u. hordes mensen stonden te wachten op trams richting strand 28,7 graden, 6,7 graden hoger! Op het Koningin Julianaplein, voor CS, was het maar liefst 31 graden om 14.20 uur.
Ook het nieuwe Anna van Buerenplein (aan de andere zijkant van het station) gaf ruim 30 graden aan. Allemaal niet vreemd, want het is hier overal donkere steen, glas en nauwelijks groen.
Op het Prinses Irenepad, op weg naar de Koninklijke Bibliotheek, was het even later iets koeler: 29,2 graden, ook niet verwonderlijk, want daar zijn water, fonteinen en flink wat bomen.

Daarna reden we richting Malieveld. Onder de bekende grote kastanje was het iets koeler: 27,6 graden. Maar op het Tournooiveld, bij de Posthoorn was  het (tegen 15 u.) nog aangenamer bij 26,5 graden, met een lekker windje en koel drankje.
Bodega-De-Posthoorn
Op weg naar huis passeerden we het Binnenhof, in feite een stenige canyon met 31 graden, 8 graden hoger dan de officiële temperatuur, maar het Spuiplein spande de kroon met 33,1 graden. Meer dan 10 graden verschil.

Conclusie
Grote delen van het centrum van Den Haag hebben ernstig last van het hitte-eiland-effect, met uitschieters van meer dan 10 graden hoger dan het KNMI meldt. Grote groepen mensen zijn – min of meer – gedwongen in extreme temperaturen te verblijven, zonder schaduw of andere maatregelen om de hitte enigszins te temperen.

Een gedachte over “Meten is weten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s