TU Delft brengt Haagse hitte in kaart met honderd Hagenaars

Haagse-Hitte
Klik op de foto als je wilt meedoen met het onderzoek.

Het AD plaatste op 3-6-2016 het onderstaande artikel:

Den Haag een hitte-eiland? Dankzij honderd Hagenaars die meedoen aan het onderzoek Haagse Hitte van de TU Delft is binnenkort voor eens en altijd duidelijk hoe warm het nou écht wordt in de hofstad. Haagse Hitte is een onderzoeksproject van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het bouwt voort op eerdere projecten voor Amsterdam en Rotterdam: Amsterwarm en Hotterdam. De studenten onderzoeken hoe de temperatuur in de stad van invloed is op het welzijn van de stadsbewoners.

Weerstation
Voor Haagse Hitte zoeken de studenten honderd Hagenaars die een klein digitaal weerstation bij huis willen ophangen. Deze krijgen ze in bruikleen voor drie jaar. Het enige dat de onderzoekers vragen is gebruik van wifi om de data te versturen.
Wie mee wil doen kan zich aanmelden via de site van Haagse Hitte. De weerstations worden vanaf 1 juli uitgegeven. Om de stations zo goed mogelijk te spreiden over de stad willen de onderzoekers van alle geïnteresseerden de postcode weten, zodat ze de weerstations zo goed mogelijk kunnen verdelen over Den Haag. Niet iedereen die zich aanmeldt kan dus meedoen.

Hitte-eilanden

Den Haag is in de zomer ondanks de zeewind geregeld de warmste stad van Nederland meldde onderzoeksinstituut TNO enkele jaren geleden. Dat was het echtpaar Hanneke van Veen en Rob van Eeden ook al opgevallen en zij brachten in 2014 het fenomeen ‘hitte-eilanden’ onder de aandacht, het verschijnsel dat het in dichtbebouwd gebied vaak veel warmer is dan op het platteland.

Ook al omdat hun eigen wijk, de Rivierenbuurt, aan alle kwalificaties voldoet: Veel bestrating, weinig groen. De zon heeft vrij spel en warmt de wijk als een oventje op. Van Veen en Van Eeden zetten met alle warmte-informatie die ze konden vinden de website www.hitte-eilanden.nl op.

 

Plaats een reactie