Wenen doet er echt wat aan

Wenen is één van de eerste, zo niet de eerste Europese stad die een ‘Urban Heat Islands Strategic Plan’ opstelt met als doel de gevolgen van het hitte-eiland-effect op te vangen en te verminderen door het realiseren van meer groen, parken en schaduwrijke plekken.
Dat is niet verwonderlijk, want net als in andere steden kan de temperatuur in het Weense centrum oplopen tot boven de 40 graden door het hitte-eiland effect. Kwetsbare groepen, bijvoorbeeld met ademhalingsziekten, komen daardoor in ernstige problemen. En omdat hitteperiodes steeds vaker voorkomen en langer duren, vormt dit een bedreigende situatie voor mensen die de stad (of hun woonplek) moeilijk kunnen verlaten. Op sommige plekken dan de temperatuur in Wenen zelfs 12 graden hoger zijn dan in de omliggende gebieden.

Het Prater, een van de koelere, schaduwrijke plekken in Wenen. Foto Wien Tourismus.

Het plan komt grotendeels neer op: meer groen in het centrum, extra bomen en parken, groen op open plekken en groene daken. Ook burgers worden opgeroepen zoveel mogelijk groen en schaduw om en op hun huizen te creëren. De projectleider van het plan stelt: “Iedere pot met planten, ieder stukje groen levert een essentiële bijdrage als een kleine airco-eenheid.” Lees het hele artikel HIER.

3 gedachten over “Wenen doet er echt wat aan

Plaats een reactie