Als het hitte-eiland-effect zich voordoet?

Hitte is vooral gevaarlijk voor oudere mensen, zieken en kleine kinderen. Gezonde jonge mensen kunnen er beter tegen omdat hun koelvermogen groter is door grotere zweetproductie.
Bij ouderen bestaat – tijdens hittegolven, zoals die in 2003 en 2006 – het gevaar dat ernstige gezondheidsklachten ontstaan, tot en met de dood tot gevolg hebbend. (Lees hierover de citaten uit het Nationaal Hitteplan.)
Zover hoeft het niet te komen als er op tijd maatregelen getroffen worden. Ouderen hebben zelf niet altijd in de gaten dat ze gevaar lopen vanwege verminderde waarneming van de oplopende temperaturen en dorst. Ook is er vaak angst voor tocht zodat ze te weinig ventileren.

Daarom is het belangrijk dat artsen, instellingen, buren, familie en bekenden hen tijdig waarschuwen, advies geven en eventueel helpen. De onderstaande tips gelden overigens niet alleen voor ouderen. Iedereen kan er zijn of haar voordeel mee. doen.

  • Wat-te-doen-bij-hitteGoede zonwering kan (extreme) opwarming van huizen bijna volledig voorkomen. Gebruik rolluiken, zonneschermen, parasols of gordijnen om de zon-instraling zoveel mogelijk te beperken.
  • Ventileren is ook gewenst als de temperatuur buiten lager is dan binnen. Dat is ’s nachts meestal het geval. Maar doe de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen (overdag). Let op; goed geïsoleerde woningen koelen minder snel af in de winter (dus lagere stookkosten), maar koelen ook minder snel af in de zomer.
  • Drink voldoende. Ook als u geen dorst hebt, MOET u zeker TWEE liter per dag drinken. Liefst water. Vermijd alcohol.
  • Draag geschikte (luchtige) kleding en niet teveel tegelijk.
  • Leg af en toe een (natte) koele handdoek in uw nek of neem een koele douche of bad.
  • Vermijd lichamelijke inspanning, vooral op de warmste uren tussen 12 en 16 u.
  • Zoek naar koele plekken in huis (kelder) en in de tuin. Ook buiten in een park, onder een boom, op een plek waar wind is. Of bezoek ruimtes waar airco is.
  • Denk aan familieleden, vrienden en bekenden die hulp zouden kunnen gebruiken tijdens een hittegolf.

2 gedachten over “Als het hitte-eiland-effect zich voordoet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s