Persberichten

Persbericht, 9 december 2014

Den Haag, heetste stad van Nederland?
In oktober haalde Den Haag het nieuws met de Javastraat als winnaar Toptien vuilste straten (luchtverontreiniging) van Nederland. Hoefkade en Raamweg eindigden op de 4de en 5de plaats. Maar daar blijft het niet bij…

Den Haag maakt goede kans uitgeroepen te worden tot heetste stad van Nederland. Daar merken we (in december) natuurlijk niets van, maar in warme zomers (en tijdens hittegolven) des te meer. Dan kan de temperatuur in de Haagse binnenstad op verschillende plaatsen wel 8 graden hoger zijn dan elders.

Nieuwe website over hitte-eilanden
Die extra hete plekken worden aangeduid als hitte-eilanden, vooral in stadscentra met hoge, dichte, stenige bebouwing en geen of weinig groen en water. De afgelopen jaren is veel en grondig onderzoek gedaan naar hitte-eilanden, o.a. door TNO en Kennis voor Klimaat.
Kwetsbare groepen zoals ouderen, zieken en kleine kinderen kunnen dan ernstige gezondheidsproblemen oplopen en zelfs aan de gevolgen van hitte-stress overlijden. In Nederland kan de sterfte tijdens hittegolven (die steeds meer voorkomen) met 12% toenemen, op jaarbasis betekent dat: 1.400 tot 2.200 extra doden.
Uitgebreide informatie over hitte-eilanden is nu te vinden op de nieuwe website www.hitte-eilanden.nl.

Wat te doen?
Aan het hitte-eiland-effect is overigens veel te doen. Essentieel daarbij is: meer groen, vooral bomen; alle wetenschappelijke rapporten zijn het daarover eens. Den Haag lijkt ondertussen precies het tegenovergestelde te doen en het probleem eerder groter te maken.
Rotterdam heeft het hitte-probleem wél al sinds jaren onderkend en doet er van alles aan de stad leefbaarder te maken en te houden. Het Rotterdam Climate Initiative zou Den Haag als lichtend voorbeeld kunnen dienen, in plaats van het kappen van bomen overal in de stad.

Oproep
Wij, verontruste burgers uit het centrum van Den Haag, roepen het gemeentebestuur en alle betrokken instanties op om:

  • Net als in andere grote steden al gedaan is, onderzoek te doen naar de precieze plekken waar het hitte-eiland-effect zich voordoet;
  • Zoveel mogelijk bomen te behouden en extra bomen te planten.
  • Kwetsbare groepen tijdig te waarschuwen en te informeren om onnodig lijden door hitte-stress te voorkomen op warme dagen en tijdens hittegolven in 2015 en de jaren erna.

Meer informatie:
Hanneke van Veen & Rob van Eeden
www.hitte-eilanden.nl
info@hitte-eilanden.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s