Klimaatdeskundigen: gemeenten onvoldoende voorbereid op droogte en hitte

Gemeenten doen nog te weinig om problemen met hitte en droogte aan te pakken. Ze brengen knelpunten wel in kaart, maar nemen nog niet genoeg concrete maatregelen, zeggen klimaatdeskundigen tegen de NOS.
“Bij het bedenken van nieuwe woontorens of andere gebouwen wordt inmiddels vaak wel rekening gehouden met hitte”, zegt Ronald Groen, hitte-expert bij Royal HaskoningDHV. “Maar dat zijn ontwerpen. Die liggen nu nog op de tekentafel. In de praktijk zie je nog maar weinig projecten die hitte- of klimaatbestendig zijn.”
Judith Klostermann, onderzoeker klimaatadaptatie aan de Wageningen Universiteit, bevestigt dit. “Hitte en droogte hebben bij de meeste gemeenten nog weinig prioriteit. Terwijl dat wel nodig is. Zo’n extreme weersituatie als nu helpt wel om ze dat in te laten zien.”
Klostermann en Reinder Brolsma, droogte-expert bij Deltares, roepen gemeenten op om in actie te komen. “Het is echt van belang dat gemeentes zo snel mogelijk iets gaan doen.” Ook het RIVM sluit zich hierbij aan. “Gemeenten moeten haast maken met hitte-bestrijding”, zegt Werner Hagens van het RIVM.
LEES VERDER

Een gedachte over “Klimaatdeskundigen: gemeenten onvoldoende voorbereid op droogte en hitte

  1. Ben het met dit bericht eens,maar heb de gemeentelijke tuinmensen,een compliment gegeven,hoe ze op de Leyweg,en omgeving,iedere dag opnieuw water uit de sloten dompelden,,vele keren op een dag ,om de vooral jonge bomen in leven te houden.Ws niet voldoende,maar zij deden wat ze konden,echt hard werken,en dat in deze hitte👍

    Like

Plaats een reactie